Δημοσιεύτηκε πρόσφατα έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2016 σε μικρό δείγμα οικογενειών με μικρά παιδιά που έλαβαν υποστήριξη Home-Start (1). Σκοπός της έρευνας ήταν να αποτιμηθεί η επίπτωση του Home-Start στις οικογένειες (γονείς και παιδιά). Για την έρευνα επιλέχθηκε η μέθοδος της συνέντευξης και η χρήση ενός ημι-δομημένου ερωτηματολογίου. Συνολικά επιλέχθηκαν, βάσει κάποιων κριτηρίων, 9 οικογένειες για συνέντευξη, οι 5 από το πρόγραμμα της Αθήνας και οι 4 από το πρόγραμμα Πειραιά με τις οποίες οι ερευνήτριες Δ. Κονδύλη και Ε. Χατζηβαρνάβα πραγματοποίησαν συνεντεύξεις με τις μητέρες.
Οι στόχοι της έρευνας αξιολόγησης ήταν η αποτίμηση της εκπλήρωσης των στόχων της υποστήριξης Home-Start προς την οικογένεια που είναι οι ακόλουθοι:
Βελτίωση της συναισθηματικής κατάστασης των γονιών
Βελτίωση των γονικού ρόλου (δεξιότητες, γνώσεις)
Βελτίωση των σχέσεων με σύζυγο/σύντροφο
Ανάπτυξη κοινωνικών δικτύωνΑξιοποίηση κοινωνικών υπηρεσιών
Βελτίωση της καθημερινότητας
Βελτίωση της συμπεριφοράς των παιδιών
Για κάθε ένα από τους ανωτέρω στόχους, αναπτύχθηκαν επί μέρους δείκτες αποτίμησης των στόχων. Από τις μητέρες ζητήθηκε να θυμηθούν και να περιγράψουν την κατάσταση τους πριν την υποστήριξη Home-Start και να τη συγκρίνουν με την κατάσταση τους μετά την υποστήριξη. Πιο συγκεκριμένα τους ζητήθηκε, χρησιμοποιώντας μια κλίμακα αξιολόγησης από 1-3, να εκτιμήσουν το βαθμό βελτίωσης ή μη σε κάθε ένα από τους δείκτες.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν σημαντική βελτίωση της κατάστασης των οικογενειών μετά την υποστήριξη Home-Start σε όλους τους δείκτες που χρησιμοποιήθηκαν επιβεβαιώνοντας τα συμπεράσματα άλλων ερευνών από το διεθνή χώρο. Διαβάστε τα αποτελέσματα της έρευνας.
__________________________
(1) Η έρευνα αποτέλεσε μέρος της εθελοντικής συνεισφοράς της Home-Start Ελλάς σε έργο με συντονιστή φορέα το Home-Start Αθήνας που συγχρηματοδοτήθηκε από́ την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού́ Χρηματοδοτικού́ Μηχανισμού́ του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού́ ως EEA Grants. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος ήταν το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του Προγράμματος ήταν η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.
Comments