Καίρια ζητήματα σχετικά με τη γονεϊκότητα και τη συντροφικότητα
H Home-Start Ελλάς οργανώνει κύκλο διαδικτυακών σεμιναρίων σε καίρια ζητήματα σε σχέση με τη γονεϊκότητα και τη συντροφικότητα. Ο κύκλος αυτός αποτελείται από 4 δίωρες συναντήσεις με ολιγομελή συμμετοχή.
Σε ποιους απευθύνονται τα σεμινάρια:
- Σε γονείς ή μέλλοντες γονείς που θέλουν να κατανοήσουν περισσότερα για τη γονεϊκότητα και τις δυναμικές μέσα στην οικογένεια και σε όσους πιστεύουν ότι μέσα από τη γνώση και την ανταλλαγή εμπειριών μπορούν να βελτιώσουν τον γονικό τους ρόλο
- Σε άτομα που θέλουν να κάνουν τη συντροφική τους σχέση λειτουργικότερη
- Σε κάθε έναν και κάθε μία που έχει ενδιαφέρον για τα θέματα των σεμιναρίων
Θέματα/ημερομηνίες και ώρες σεμιναρίων (κάποιος μπορεί να συμμετάσχει σε ένα ή περισσότερα σεμινάρια):
Α. Η σημασία του πρώιμου δεσμού της μητέρας (ή ενός άλλου βασικού φροντιστή) με το παιδί (α’ μέρος): Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2021, 16.00-18.00
Β. Η σημασία του πρώιμου δεσμού της μητέρας (ή ενός άλλου βασικού φροντιστή) με το παιδί (β’ μέρος): Σάββατο, 30 Ιανουαρίου 2021, 16.00-18.00. Δεν συνιστάται η παρακολούθηση αυτού το σεμιναρίου εάν κάποιος δεν έχει παρακολουθήσει το πρώτο σεμινάριο.
Γ. Οι συντροφικές σχέσεις (αυτονομία και αυτοεκτίμηση): Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021, 16.00-18.00
Δ. Επικοινωνία και όρια μέσα στην οικογένεια: Σάββατο, 6 Μαρτίου, 16.00-18.00
Εφόσον υπάρχει ενδιαφέρον συμμετοχής θα οργανωθεί μια συνάντηση γνωριμίας το Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2021, 16.00-16.45.
Υπεύθυνες εκπαίδευσης:
Κυριακή Αντωνάκη: Κάτοχος Bachelor of Arts στην Ψυχολογία. Μετά τις βασικές σπουδές της ολοκλήρωσε τετραετές πρόγραμμα στη Συστημική Θεραπεία (ΠΕΣΘ) στο Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρωπίνων Σχέσεων (2002-2006), παρακολούθησε το τριετές πρόγραμμα «Ψυχολογική Αξιολόγηση» (2008-2011) και έχει συμμετάσχει σε ένα σημαντικό αριθμό άλλων εκπαιδεύσεων. Σήμερα εργάζεται ιδιωτικά, παρέχοντας ατομική και οικογενειακή ψυχοθεραπεία. Είναι μέλος της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Εταιρείας Συμβουλευτικής (Ε.Ε.Σ.- Ε.Α.C.), της Ελληνικής Εταιρείας Συστημικής Οικογενειακής Θεραπείας (ΕΛΕΣΥΘ) και της European Family Therapy Association (E.F.T.A.)
Μάρθα Μάτη: Κάτοχος BSc (Honors) στην Ψυχολογία. Μετά τις βασικές σπουδές της, ολοκλήρωσε τετραετές πρόγραμμα στη Συστημική Θεραπεία (ΠΕΣΘ) και τριετές πρόγραμμα στη Διάγνωση ενηλίκων, μέσω προβολικών τεστ, στο Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρωπίνων Σχέσεων. Έχει κάνει την πρακτική της άσκηση στον ξενώνα «ΑΡΓΩ» της Εταιρείας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας και εκπαιδεύεται συνεχώς μέσω σεμιναρίων και ημερίδων. Από το 2006 έως σήμερα εργάζεται ιδιωτικά παρέχοντας ατομική και οικογενειακή ψυχοθεραπεία. Είναι μέλος της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Εταιρείας Συμβουλευτικής (Ε.Ε.Σ.- Ε.Α.C.) και του British Psychological Society (BPS).
Οικονομική συμμετοχή:
Η συμμετοχή σε κάθε σεμινάριο έχει κόστος 15 ευρώ το άτομο, ενώ η συμμετοχή και στα 4 σεμινάρια έχει έκπτωση 10 ευρώ (σύνολο 50 ευρώ). Προτεραιότητα θα δοθεί σε όσους και όσες συμμετέχουν και στα 4 σεμινάρια. Περισσότερες πληροφορίες για τον τρόπο πληρωμής θα δοθούν μετά τη δήλωση συμμετοχής.
Σημειώνουμε ότι η Home-Start Ελλάς είναι οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και τα έσοδα από τα σεμινάρια θα αποδοθούν στο κύριο έργο της που είναι η υποστήριξη οικογενειών με μικρά παιδιά που αντιμετωπίζουν διάφορες δυσκολίες. Βλ. www.homestart.org.gr
Βεβαίωση συμμετοχής:
Θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής από τη Home-Start Ελλάς
Εάν θέλετε περισσότερες διευκρινίσεις, επικοινωνήστε στο info@homestart.org.gr ή πάρτε τηλέφωνο στο 6944691355.
Παράρτημα
ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ
Σεμινάρια 1 και 2
«Ο ΠΡΩΙΜΟΣ ΔΕΣΜΟΣ ΠΡΟΣΚΟΛΛΗΣΗΣ» (ΣΧΕΣΗ ΓΟΝΙΟΥ– ΠΑΙΔΙΟΥ) ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΣΧΕΣΕΙΣ
Είναι πάνω από τέσσερις δεκαετίες που η θεωρία του δεσμού μάς έχει προσφέρει γόνιμα μονοπάτια για να κατανοήσουμε τη σχέση μας τόσο με τον εαυτό μας όσο και τους άλλους ενήλικες γύρω μας. Συγκεκριμένα το 1969, ο John Bowlby και λίγο αργότερα η συνεργάτης του Mary Ainsworth μελέτησαν σε βάθος πώς ο πρώιμος τρόπος που σχετίζεται η μητέρα ή ο όποιος άλλος βασικός φροντιστής με το παιδί της/του, που ονομάστηκε “attachment” ή «δεσμός» επηρεάζει την εσωτερική του ασφάλεια και την μετέπειτα ενήλικη ζωή του.
Η θεωρία του δεσμού είναι μια θεωρία δυνατή, τεκμηριωμένη που βασίζεται στην ανθρώπινη αλληλεπίδραση και στους τρόπους που τα βρέφη και τα παιδιά έως και πέντε ετών χτίζουν τον συναισθηματικό χάρτη της ζωής τους βασισμένο στη πρώιμη σχέση με την μητέρα, το πρώτο και σημαντικότερο πρόσωπο της ζωής.
Σε αυτό το σεμινάριο θα παρουσιάσουμε θέματα όπως:
· Τι είναι ο «δεσμός προσκόλλησης» και πώς δημιουργείται.
· Γιατί αυτός ο πρώιμος δεσμός είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη εμπιστοσύνης στη ζωή του ατόμου.
· Ποιες είναι οι μελλοντικές συνέπειες στην ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού.
· Οι στρατηγικές και οι άμυνες των ανασφαλών παιδιών και οι δυνατότητες αλλαγής.
· Τι είδους μακροχρόνιες επιπτώσεις έχουν αυτές οι πρώιμες σχέσεις- Επιδράσεις του «δεσμού προσκόλλησης» στις ρομαντικές σχέσεις ενός ατόμου.
Σεμινάριο 3
ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ / ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ ΜΕΣΑ Σ’ΑΥΤΕΣ
Αυτό το σεμινάριο είναι αφιερωμένο στον γάμο, στη συμβίωση και το ζευγάρι. Μαζί θα στρέψουμε την προσοχή μας στο ζευγάρι, στους αρχιτέκτονες της οικογένειας και ανοίγοντας τα παλιά σεντούκια της δικής μας οικογένειας, θα δούμε πώς η προίκα του εαυτού μας μάς οδήγησε να επιλέξουμε σύντροφο.
Ο γάμος στροβιλίζεται στις μέρες μας ως θεσμός και η βεβαιότητα της σχέσης έγινε αυταπάτη στις αλλαγές των καιρών. Ας δούμε λοιπόν αυτή τη φορά τους εαυτούς μας ως ενήλικες, μακριά από τις οικογένειές μας και ας εξετάσουμε την τριάδα που εμείς φτιάξαμε: To εσύ, το εγώ και τη σχέση μας. Η αυτογνωσία και η διαφοροποίηση μάς φαίνονται πλέον οι φανερές εναλλακτικές που θα μας επιτρέψουν να συνθέσουμε τα κομμάτια του εαυτού μας και να προχωρήσουμε στο μαζί, στο μαγικό ΚΑΙ της σχέσης που σήμερα εξανεμίζεται και χάνεται στις καινούργιες προσταγές των καιρών.
Θέματα που παρουσιάζονται:
Αυτοεκτίμηση- H προίκα του εαυτού μας
Ο μύθος του ρομαντικού έρωτα
Αυτονομία, το να είμαι καλά
Οικογενειακό αμάλγαμα; Σενάρια και επιβαρύνσεις στα μέλη της οικογένειας
Περιοχές συζυγικών συγκρούσεων
Θέση εαυτού μέσα στην οικογένεια.
Σεμινάριο 4
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
Στο σεμινάριο θα μιλήσουμε για τα όρια μέσα στην οικογένεια. Το πρώτο κομμάτι της κουβέντας μας αφορά τους γονείς που αρχικά θα τους δούμε ως συντρόφους και μετά ως παιδαγωγούς καθώς θεωρούμε ότι μια καλή συντροφική σχέση, με ξεκάθαρα όρια και ρόλους, βοηθάει σχεδόν πάντα στο να μεγαλώνουμε παιδιά πιο ήρεμα και γαλήνια. Στο δεύτερο μέρος θα δούμε μαζί τρόπους ώστε να μπορέσετε να επικοινωνήσετε καλύτερα με τα παιδιά σας, να τα οριοθετήσετε και να κατευνάσετε τους θυμούς τους.
Θέματα που παρουσιάζονται:
· Τι είναι όρια; Φυσικά/ αφαιρετικά
· Ξένες παρεμβάσεις στην οικογένεια
· Πώς λειτουργούν τα εσωτερικά όρια
· Συζυγικό υποσύστημα, Ανοικτά κλειστά όρια
· Οι αξίες της οικογένειας
· Συγχώνευση- Αυτονομία
· Πώς επιλύονται οι συγκρούσεις και τα προβλήματα
· Ποιος ασκεί την δύναμη και τον έλεγχο
· Αποδεκτές μορφές επικοινωνίας
· Το γονεϊκό υποσύστημα
· Τρόποι οριοθέτησης των παιδιών.
Comments